Je voelt je overbelast, moe, leeg, futloos. Alsof er een zware deken over je heen ligt die alles dempt. Je hebt geen zin om op te staan of de telefoon aan te nemen en het liefst lig je met een dekentje op de bank. Maar wat als depressie niet ‘zomaar’ ontstaat, maar het gevolg is van iets wat zich al langer opbouwt?
Depressie begint vaak met compressie. Nu vraag je je natuurlijk af wat dat is.
Wat is compressie?
Compressie betekent letterlijk samendrukking. Je kunt dit in mensentaal uitleggen als je kleiner maken dan je eigenlijk bent. Jouw gevoelens comprimeren. Denk maar aan een bestand comprimeren om te versturen bijvoorbeeld. In ons lichaam en onze geest gebeurt hetzelfde wanneer we emoties en gedachten niet toelaten of uiten. Jezelf en jouw gevoelens kleiner maken of afdoen als gezeur. Je kunt bang zijn voor d reacties. Wanneer je niet uitspreekt wat jij werkelijk wilt of wanneer je doet wat je eigenlijk niet wilt doen. Zorgt dit voor compressie van je eigen gevoelens.
- Je slikt gevoelens in omdat je denkt dat ze er niet mogen zijn.
- Je houdt spanning vast om maar niet ‘te veel’ te zijn voor anderen.
- Je stopt je verlangens weg omdat je bang bent voor afwijzing.
- Je past je aan, je doet je anders voor, om maar niet afgewezen te worden.
- Je hebt onverwerkte trauma’s die op de achtergrond jouw overtuigingen beheersen
Langzaam maar zeker bouwt die innerlijke druk zich op. Je draagt meer dan je aankunt, maar in plaats van los te laten, trek je jezelf steeds verder samen. Totdat je voelt dat er geen ruimte meer is. Dat is het moment waarop compressie overgaat in depressie.
Depressie: een systeem dat vastloopt
Het woord depressie komt van het Latijnse deprimere, wat letterlijk ‘naar beneden drukken’ betekent. Dat is precies wat er gebeurt. Alles wat je niet hebt kunnen uiten, drukt op je systeem. Je energie stroomt niet meer, emoties worden afgevlakt, je voelt je afgesneden van jezelf en de wereld om je heen.
Veel mensen denken dat depressie een op zichzelf staande ziekte is, maar vaak is het een logisch gevolg van langdurige compressie. Als je lang genoeg onder druk staat zonder een uitlaatklep, raakt je systeem uitgeput. Het lichaam en de geest schakelen over op een soort overlevingsstand waarin alles vertraagt en stilvalt.
Expressie als tegengif
De oplossing? Expressie. Waar compressie je samendrukt, geeft expressie je ruimte. Het is de natuurlijke tegenbeweging waarmee je je systeem weer opent, spanning loslaat en energie laat stromen. Expressie betekent niet per se dat je alles met de wereld moet delen. Het gaat erom dat je een uitlaatklep vindt die bij jou past.
- Schrijf je gedachten op in een dagboek.
- Doe lichaamswerk om vastgezette emoties uit het lichaam te bevrijden.
- Doe overtuigingenwerk om je trauma’s te verwerken.
- Gebruik affirmaties om handige gedachten te installeren.
- Beweeg je lichaam – dans, yoga, wandelen, springen.
- Praat met iemand die je vertrouwt.
- Zing, schilder, schreeuw, huil, lach – laat het stromen.
Zolang je iets uit, geef je jezelf de kans om de druk te verminderen. Je maakt letterlijk weer ruimte in jezelf.
Van onderdrukking van je gevoelens naar vrijheid
Depressie is niet wie je bent. Het is wat er gebeurt als je jezelf te lang klein hebt gehouden, als je te veel hebt ingeslikt, als je de verbinding met je eigen gevoelens bent kwijtgeraakt. Wat als je jezelf toestemming zou geven om te voelen, te bewegen, te ademen, te leven?